Czego szukasz?

Ćwibak

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • Jajka (rozmiar L) - 6 sztuk
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Margaryna - 250 g
  • Cukier puder - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • Aromat migdałowy Gellwe - 1 fiolka

Opis przygotowania

  1. Margarynę rozetrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj do niej po dwie łyżki mąki i po jednym żółtku, nie przestając ucierać. Pod koniec dodaj aromat migdałowy Gellwe oraz proszek do pieczenia Gellwe.

  2. Ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.

  3. Piecz w wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą wąskiej i wysokiej blaszce przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

  4. Po wyjęciu z piernika i przestudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem. Możesz podać je z owocami z syropu.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności