Czego szukasz?

Makowiec

Czas przygotowania 65 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 170 g
  • cukier puder - 150 g
  • jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • masło lub margaryna - 100 g
  • MASA MAKOWA - składniki
  • gotowa masa makowa z puszki - 400 g
  • białka - 2 sztuki
  • cukier - 100 g
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • WIERZCH - składniki
  • cukier puder - 100 g
  • woda - 2-3 łyżki
  • bakalie do dekoracji - dowolna ilość

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą pianę i całość delikatnie wymieszaj.

  2. Przygotuj masę makową. Białka jaj ubij na sztywno dodając partiami cukier. Do ubitej piany dodaj masę makową i bułkę tartą. Wymieszaj na wolnych obrotach miksera.

  3. Formę o wymiarach 12 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż masę na ciasto i rozłóż ją w formie tak by na środku powstał wyraźny rowek.

  4. Na ciasto wyłóż masę makową. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C.

  5. Cukier puder utrzyj z wodą na gęsty, gładki lukier.

    Upieczone i wystudzone ciasto polej lukrem i udekoruj bakaliami.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności