Czego szukasz?

Faworki

Czas przygotowania 30 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • mąka pszenna - 300 g
  • masło - 30 g
  • cukier puder - 15 g
  • śmietana - 1-2 łyżki
  • żółtka - 5 sztuk
  • spirytus - 10-15 ml
  • olej rzepakowy - 1 l
  • cukier wanilinowy Gellwe - 1 opakowanie

Opis przygotowania

  1. Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym, miękkim masłem i spirytusem. Dodaj mąkę i śmietanę, wymieszaj. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i dokładnie wyrób.

  2. Wybijaj ciasto drewnianym wałkiem około 10 minut. Ciasto podziel na dwie części (by nie obsychało) i rozwałkuj na jak najcieńszy placek.

  3. Potnij radełkiem na 3 cm pasy, a następnie, pod skosem, na 10 centymetrowe kawałki. Na środku każdego paska zrób 6 cm nacięcie. Każdy faworek przepleć przez otwór w środku.

  4. W garnku rozgrzej olej. Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku i oprósz cukrem pudrem.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności