Czego szukasz?

Kokosanki - 40 sztuk

Czas przygotowania 25 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • wiórki kokosowe - 300 g
  • cukier puder - 100 g
  • cukier wanilinowy Gellwe - 1 opakowanie 15 g
  • masło lub margaryna - 60 g
  • białka - 3 sztuki
  • cukier - 50 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sól - szczypta
  • migdały - dowolna ilość

Opis przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj. Wystudź.

  2. Łyżeczkę białka zostaw, resztę ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.

    Do ubitej piany dodaj wystudzone wiórki i delikatnie wymieszaj.

     

  3. Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżeczką nabieraj porcje masy kokosowej, zrób z niej w wilgotnych dłoniach kulki i ułóż na papierze zachowując kilkucentymetrowe odstępy.

  4. Na każdym ciasteczku połóż posmarowany od spodu białkiem migdał. Blachę z ciasteczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 170°C.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności