Czego szukasz?

Japońskie ciasto wiśniowe

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 100 g
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • kakao Gellwe - 1 łyżeczka
  • cukier - 100 g
  • masło - 100 g
  • mleko - 50 ml
  • jajka (rozmiar L) - 2 sztuki
  • MASA SEROWA - składniki
  • twaróg sernikowy - 500 g
  • śmietanka 30% - 500 ml
  • żelatyna Gellwe - 20 g
  • cukier puder - 150 g
  • cukier wanilinowy Gellwe 15g - 1 opakowanie
  • MASA WIŚNIOWA - składniki
  • wydrylowane wiśnie - 300 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Masło roztop. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodaj przestudzone masło, mleko i jajka. Wszystko razem wymieszaj mieszadłami miksera na gładką masę.

  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 x 22 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C.

  3. Przygotuj masę wiśniową. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw by napęczniała. Wiśnie zasyp cukrem i włóż do garnka, zagotuj. Odlej pół szklanki powstałego soku, wystudź, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlej sok z mąką i gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje.

  4. Do gorącej masy włóż żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.

    Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej 100 ml zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej w kąpieli wodnej aby się rozpuściła. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Masę serową wymieszaj z żelatyną i ubitą śmietanką.

  5. Od razu wyłóż na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż masę serową i zrób w niej łyżeczką rowki i dołki. W zagłębienia włóż masę wiśniową i całość lekko przemieszaj patyczkiem do szaszłyków.

  6. Ciasto odstaw na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności