Czego szukasz?

Kruche babeczki z budyniem

Przepis pozwala przygotować ok. 24 babeczek

Czas przygotowania 30 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 200 g
  • mąka ziemniaczana - 100 g
  • cukier puder - 70 g
  • masło - 200 g
  • kwaśna śmietana - 1-2 łyżki
  • MASA BUDYNIOWA - składniki
  • waniliowy budyń Słodki Kubek Gellwe - 2 opakowania
  • gorąca woda - 300 ml
  • ŻELOWANE WIŚNIE - składniki
  • wiśnie bez pestek - 300 g
  • Konfiturex 3:1 - 20 g
  • woda - 100 ml
  • cukier - 150 g

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć na elastyczne ciasto.

  2. Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wylep nim posmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką foremki na babeczki. Ciasto nakłuj widelcem. Foremki z ciastem odstaw na 20 minut do lodówki, następnie wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz 10-15 minut.

  3. Przygotuj wiśnie. Owoce włóż do rondla, wymieszaj z wodą i Konfiturexem i zagotuj. Wsyp cukier i gotuj kilka minut ciągle mieszając. Wystudź.

  4. Przygotuj gęsty budyń. Ugotuj 300 ml wody, zdejmij z ognia, wsyp budyń i energicznie mieszaj.

  5. Wystudzone babeczki napełnij jeszcze ciepłym budyniem. Gdy budyń lekko zastygnie połóż na nim żelowane wiśnie.

     

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności