Czego szukasz?

Karpatka

Czas przygotowania 35 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO PARZONE - składniki
  • jajka (rozmiar L) - 4 sztuki
  • masło - 125 g
  • woda - 250 ml
  • mieszanka do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • KREM BUDYNIOWY - składniki
  • mleko - 500 ml
  • mieszanka kremu do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • miękkie masło - 100 g
  • DODATKOWO - składniki
  • dowolna mieszanka bakalii - 130 g
  • masa kajmakowa (krówkowa) - 450 g

Opis przygotowania

  1. Zagotuj wodę z masłem, wsyp mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszaj do momentu , gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

  2. Zdejmij z ognia, ostudź, wbij jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Otrzymaną masę podziel na dwie części.

  3. Każdą z nich rozprowadź przy pomocy łyżki cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia formie 25 × 36 cm (jeśli chcesz, aby karpatka miała więcej kremu i ciasta przygotuj ją w mniejszej formie 20 × 20 cm). 

  4. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C i piecz około 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz około 15 minut.

    Drugą część ciasta upiecz tak samo.

  5. Przygotuj krem budyniowy. Z 500 ml mleka odlej szklankę i rozmieszaj w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony proszek, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Zagotuj.

  6. Całość pozostaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodawaj stopniowo do roztartego miękkiego masła cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.

  7. Na pierwszy blat wypieczonego ciasta rozsmaruj masę kajmakową, posyp bakaliami, następnie rozsmaruj krem budyniowy. Przykryj drugą częścią ciasta. Włóż ciasto do lodówki na min. 1 godzinę. Karpatkę lepiej się kroi, jeśli ciasto po przełożeniu jest schłodzone. 

  8. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności