Czego szukasz?

Babka marmurkowa - Zebra

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • mąka pszenna - 350 g
  • cukier - 300 g
  • jajka (rozmiar L) - 5 sztuk
  • woda gazowana - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • kakao Gellwe - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia + cukier wanilinowy Gellwe - 1 opakowanie

Opis przygotowania

  1. Dwie łyżki mąki odsyp, a resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając, dodaj po jednym żółtka.

  2. Do tak przygotowanej masy wlej małym strumieniem olej i wodę, cały czas miksując. Na samym końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  3. Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj pozostawioną mąkę, do drugiej kakao, delikatnie wymieszaj.

  4. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na środek formy wlewaj łyżką wazową, na przemian porcję jasnej i ciemnej masy. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta.

    Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st.C

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności