Czego szukasz?

Walentynkowa rolada

Czas przygotowania 30 min
Poziom trudności 4/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • jajka (rozmiar L) - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1/3 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1/2 łyżeczki
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - 1 czubata łyżka
  • SERDUSZKA - składniki
  • galaretka malinowa Gellwe - 2 opakowania
  • metalowa foremka w kształcie serca - 1 sztuka
  • MASA ŚMIETANOWA - składniki
  • cukier puder - 1 łyżka
  • żelatyna Gellwe - 1 płaska łyżka

Opis przygotowania

  1. Przygotuj serduszka. Dwie galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody. Wlej do takiego garnka, by galaretka miała wysokość podobną do wysokości foremki w kształcie serduszka. Odstaw do zastygnięcia. Garnek postaw na kilka sekund na gaz, by galaretka odczepiła się od dna formy i wyjmij ją ostrożnie na deskę.

  2. Metalową foremką, moczoną w ciepłej wodzie wycinaj małe serduszka. Serduszka mocz z jednej strony w ciepłej wodzie i sklej w serduszkowy pasek. Pozostałą (z wycinania) galaretkę ponownie rozpuść i przestudź. 

  3. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę z dodatkami i wymieszaj.

  4. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż ciasto i równo rozprowadź. Powinien powstać z ciasta kwadrat o boku długości foremki (tutaj 30 cm). Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 10 minut.

  5. Ciasto połóż na wilgotnej ściereczce, papierem do góry, zdejmij papier, połóż go na cieście i całość zroluj razem z papierem i ściereczką.

  6. Przygotuj masę. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami śmietanki i odstaw. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostałą schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, wlewaj cienkim strumieniem galaretkę, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę. 

  7. Ciasto rozwiń i połóż na przyciętym do wymiaru formy pergaminie. Ułóż w formie razem z papierem. Wystających boków ciasta nie odcinaj. Do ciasta w formie włóż połowę masy śmietanowej. Połóż na niej serduszkowy pasek, szerszą stroną do dołu. Na serduszkach połóż resztę masy śmietanowej. Całość zakryj wystającym z formy ciastem i pergaminem. Dociśnij deseczką i odstaw na godzinę do lodówki.

  8. Przed podaniem wyjmij roladę z formy, zdejmij papier i pokrój na plastry.

    Oprósz cukrem pudrem.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności