Czego szukasz?

Piernik z powidłami

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Piernik domowy XXL Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 3 sztuki
  • olej - 175 ml
  • woda - 175 ml
  • powidła śliwkowe - 250 g
  • POLEWA CZEKOLADOWA - składniki
  • gorzka czekolada - 100 g
  • śmietanka 30% - 100 ml
  • żelatyna Gellwe - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO - składniki
  • śmietanka 30% - 30 ml
  • biała czekolada - 25 g
  • żurawina - wedle uznania
  • rozmaryn - wedle uznania

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez około 3 minuty do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 × 28 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180°C.

  3. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż powidłami.

  4. Przygotuj polewę czekoladową. Żelatynę wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw by napęczniała. Śmietankę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Na koniec dodaj żelatynę i ponownie zamieszaj. Gdy polewa przestygnie, polej nią ciasto.

  5. Białą czekoladę drobno posiekaj. Śmietankę podgrzej, do gorącej dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Otrzymaną białą polewę przełóż do foliowego woreczka, zetnij malutki rożek i zrób na cieście białą kratkę.

  6. Piernik udekoruj żurawiną i gałązkami rozmarynu.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności