Dodał(a): borys

Babeczki z jagodami „Wspomnienie Lata”

ocena
2.97

Ocena:

1 2 3 4 5

Wykorzystane produkty GELLWE:

  • Babeczki z jagodami Gellwe

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 75 ml mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Na blasze do pieczenia ustawić 10 papierowych foremek. Jagody wsypać do szklanki, zalać wodą z cukrem, odstawić na 2 minuty, odsączyć, przepłukać zimną wodą, osuszyć. Mieszankę do pieczenia babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i mleko, następniewymieszać mikserem na najwyższych obrotach przez około

1 minutę, aż do uzyskania jednolitejkonsystencji. Odsączone jagody dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto przełożyć równomiernie do ustawionych na blasze foremek (po ok. 2 łyżki) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec babeczki na środkowym poziomie piekarnika 18 -20 minut. Po upieczeniu  wyjąć babeczki  z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Można delikatnie oprószyć  cukrem pudrem i … nadal rozkoszować się smakiem lata.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach Gellwe, przepisach, pomysłach na udany deser zapisz się na bezpłatnego newslettera!