Dodał(a):

Ciasto czekoladowe z wiśniami

ocena
2.91

Ocena:

1 2 3 4 5

Składniki:

Ciemny biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
  • 3-4 łyżki kakao Gellwe

Krem:

  • 1 miękka margaryna
  • 1 puszka ugotowanego czekoladowego mleka skondensowanego

Polewa:

  • 100g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • 3 łyżki kakao Gellwe
  • 50g gorzkiej czekolady
  • wiśnie lub konfitura wiśniowa
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę

2. Dodać cukier i żółtka, następnie wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia Gellwe i kakao Gellwe i na koniec wlać wodę.

3. Masę wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

4. Margarynę połączyć z masą mleka skondensowanego.

5. Po otrzymaniu gładkiej masy przełożyć nią przekrojone na pół ciasto, zostawiając trochę masy do dekoracji na wierzch ciasta.

6. W celu przyrządzenia polewy składniki połączyć i umieścić w garnuszku nad palnikiem gotując do momentu całkowitego połączenia (rozpuszczenia składników).

7. Następnie odstawić i czekać aż polewa zgęstnieje.

8. Lekko ciepłą polewą polać wierzch ciasta z wisniami.

 

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach Gellwe, przepisach, pomysłach na udany deser zapisz się na bezpłatnego newslettera!