Krajanka czekoladowa

Dodał(a): jolka

Krajanka czekoladowa

ocena
2.99

Ocena:

1 2 3 4 5

Składniki:

 

  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Kakao Gellwe - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 niepełna łyżeczka
  • Cukier - 1 szklanka
  • Sól - 1 mała łyżeczka
  • Masło - 1 kostka
  • Jajka - 3 szt.
  • Mleko - 2 łyżki
  • Orzechy włoskie łuskane Gellwe - 1 szklanka
  • Gotowy lukier lub cukier puder

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, kakao Gellwe, cukier, sól, dokładnie wymieszać i dodać roztopione masło, roztrzepane jajka oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojone orzechy. Ciasto rozłożyć płasko na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około pół godziny. Gdy ciasto ostygnie  polewamy go lukrem przygotowanym wg przepisu lub posypujemy cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Podajemy do kawy lub herbaty. 

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach Gellwe, przepisach, pomysłach na udany deser zapisz się na bezpłatnego newslettera!