Piegusek

Dodał(a): marek_kucharek

Piegusek

ocena
3.07

Ocena:

1 2 3 4 5

Składniki:

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Białka jaj - 1 szklanka
  • Masło - 1 kostka
  • Mak - 1 szklanka
  • Cukier puder - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 czubata łyżka
  • Aromat pomarańczowy Gellwe  - 1 fiolka
  • Rodzynki Gellwe - garść
  • Masło do smarowania blachy
  • Bułka tarta do posypania blachy

Przygotowanie:

Roztopić masło i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę po czym dodawać
cukier puder, mak i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Gellwe oraz aromat pomarańczowy Gellwe i opłukane rodzynki stale mieszając. Na koniec dodać roztopione masło i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C na około 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy przez 15-20 minut w otwartym piekarniku aby zbyt szybko nie opadło.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach Gellwe, przepisach, pomysłach na udany deser zapisz się na bezpłatnego newslettera!