Dodał(a):

Ptysie z kremem budyniowym

ocena
2.92

Ocena:

1 2 3 4 5

Składniki:

 
Ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 dużych jajek
  • szczypta soli

 
Krem:

  • 1 litr mleka
  • 2 szt. budyniu waniliowego Gellwe
  • 100 g  miękkiego masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania ciasta:

Wodę z margaryną zagotowujemy (aż margaryna się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
Ciasto nakładamy porcjami w równych odstępach na posmarowana tłuszczem i posypana mąką formę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200C i pieczemy przez około 30 minut bez termoobiegu, aż będą złociste.
 
Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną!
 

Sposób przygotowania kremu:

Z litra zimnego mleka odlać szklankę, wsypać do niej zawartość dwóch torebek Budyniu waniliowego Gellwe, dodać 4 łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozdrobiony proszek, mieszając gotować przez chwile. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z roztartym masłem lub margaryną. Całość miksujemy przez 3 minuty.
 
Napełniamy ptysie kremem budyniowym i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach Gellwe, przepisach, pomysłach na udany deser zapisz się na bezpłatnego newslettera!