Dodał(a): slodka_dżoana

Sernik na zimno z galaretką truskawkową

ocena
3.03

Ocena:

1 2 3 4 5

Wersja podstawowa:

Składniki:

Składniki:

• 1 paczka biszkoptów

• około 1/2 szklanki dowolnych bakalii GELLWE: rodzynki, posiekane suszone śliwki, orzechy.

• 2 galaretki GELLWE (truskawkowe lub inne, o smaku użytych owoców)

 

Masa:

• 1,5 l pełnego mleka (3,2%)

• 1 opakowanie cukru wanilinowego GELLWE

• 1/2 l gęstej śmietany 18%

• 5 dużych jaj

• 30 dag masła

• 3/4 szklanki cukru pudru GELLWE

 

• owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia lub specjalną tekturką pod ciasta, następnie ułożyć biszkopty. Bakalie GELLWE sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Zagotować wodę i odmierzyć 500 ml (2 szklanki). Zawartość 2 torebek galaretek GELLWE wsypać do gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować), następnie odstawić do wystudzenia i zgęstnienia. Zagotować mleko razem z cukrem wanilinowym GELLWE. Wlać śmietanę roztrzepaną mikserem z jajami i zmniejszyć ogień do minimum. Na bardzo małym ogniu warzyć serek, nie mieszać i nie gotować. Po około 15 minutach wyłączyć gaz i ostudzić masę. Po ostudzeniu odsączyć (przez około pół godziny lub nieco dłużej) na gęstym sicie (rzadsze sito można wyłożyć gazą). W międzyczasie utrzeć masło z cukrem pudrem GELLWE na puszysty krem. Dodawać po jednej łyżce odsączoną masę serową, ciągle miksując. Wymieszać z bakaliami, masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Dobrze schłodzić (przez około pół godziny). Na masie serowej ułożyć pokrojone owoce, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach Gellwe, przepisach, pomysłach na udany deser zapisz się na bezpłatnego newslettera!