W tym wpisie dowiesz się:1. Jak upiec idealne muffinki?2. Jak przygotować rurki z czekolady?
3. Jak zrobić idealne kruche ciasto?
Jak upiec idealne muffinki?1. Masą napełnij papilotki do ⅓ wysokości.2. Do każdej napełnionej masą papilotki nałóż 1 łyżeczkę konfitury.3. Nałóż kolejną porcję ciasta. Papilotki powinny być wypełnione do ⅔.4. Wykałaczką zrób na muffince wzór w kształcie ślimaka. Dzięki temu muffinka idealnie wyrośnie.5. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni Celsjusza 20 - 25 minut.Jak przygotować rurki z czekolady?1. Rurki z czekolady to piękne ozdoby na torty, ciasta i desery. Zachwycą Waszych gości nie tyle smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Poniżej krótki poradnik, pokazujący jak zrobić takie rurki. Pamiętajcie, że przed wykonaniem rurek należy temperować czekoladę! Dzięki temu zabiegowi czekolada ma piękną, lśniącą oraz gładką powierzchnię.2. Zatemeprowaną czekoladę wyciskaj na sztywną folię3. Powinien powstać wzór w kratę4. Zawiń boki formy by się zetknęły5. Zabezpiecz folię przed rozwinięciem6. Po schłodzeniu odwiń folię i gotoweJak zrobić idealne kruche ciasto?1. Do ciasta kruchego nie używamy margaryny, tylko masło. Masło powinno być zimne - wyjęte prosto z lodówki.2. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej gładka (np. przy ciasteczkach), to zamiast zwykłego cukru użyj cukru pudru. Aby uzyskać chrupiące ciasto kruche użyj grubszego cukru.3. Mąka pszenna do ciasta kruchego powinna zawierać małą ilość glutenu. Przed wymieszaniem jej z masłem – koniecznie przesiej przez sito!4. Warto dodać dodatkowo do ciasta szczyptę soli, która idealnie równoważy smak i według nas zawsze powinna się znaleźć w cieście, nawet w minimalnej ilości.5. Ciasto kruche zagniataj jak najkrócej, zaczynając jednak od posiekania masła z mąką i cukrem za pomocą noża. Po dodaniu żółtka/jajka szybko zagnieć ciasto do połączenia! Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, gdyż po upieczeniu będzie twarde!6. Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź ok. 45 minut.7. Wałkuj schłodzone ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folią spożywczą, bez podsypywana mąką.