Do miski wsyp mieszankę do wypieku chleba, dodaj drożdże i wymieszaj. Wlej lekko ciepłą wodę i wyrabiaj mieszadłami miksera lub dłonią, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Ciasto wyjmij z formy i przełóż na podsypany mąką stół, ponownie zagnieć.
Tortownicę o średnicy 18 cm lub formę keksową o długości 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość posmaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem i posyp makiem.
Piekarnik nagrzej do 200°C i ustaw na dnie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, aby powietrze w piekarniku było nawilżone. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż chleb stanie się rumiany tzn. około 50 minut.
Smacznego!