Przygotuj ciasto.
Masło roztop i wystudź. Do miski wlej wodę i masło, dodaj jajka i roztrzep rózgą. Wsyp zawartość opakowania i mieszaj mikserem ok. 3-4 minut. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm. Formę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika (opcja pieczenia: góra-dół) i piecz w temperaturze 180°C około 45 minut.
Z wystudzonego ciasta odetnij nierówną górkę, a resztę przekrój na dwa blaty.
Przygotuj masę śmietanową.
Cukier puder wymieszaj z Śmietanexem. Schłodzoną śmietankę lekko ubij, wsyp cukier ze Śmietanexem i ubijaj, aż masa będzie gęsta i sztywna.
Środkowy blat ciasta połóż na paterze, posmaruj cienko dżemem i wyłóż na niego masą śmietanową. Całość przykryj dolnym blatem ciasta, spodem do wierzchu i lekko dociśnij. Odstaw na chwilę do lodówki.
Przygotuj trufelki.
Ścięte z wierzchu ciasto (około 200 g) pokrusz w blenderze, dodaj 100 g cukru pudru, miękkie masło i 2 łyżki dżemu. Całość wymieszaj mikserem. Otrzymana masa powinna być zwarta i elastyczna. Z masy formuj w dłoniach małe trufelki i obtocz je w ulubionych składnikach.
Schłodzony torcik wyjmij z lodówki i oprósz cukrem pudrem (możesz zrobić to za pomocą wyciętego z papieru szablonu). Udekoruj trufelkami.
Smacznego!