Czego szukasz?

Torcik czekoladowy z trufelkami

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Ciasto czekoladowe Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 4 sztuki
  • masło lub margaryna - 200 g
  • woda - 100 ml
  • MASA ŚMIETANOWA - składniki
  • śmietanka 30-36% - 400 ml
  • Śmietanex Gellwe - 2 opakowania
  • cukier puder - 2 łyżki
  • DODATKOWO - składniki
  • dżem z czarnej porzeczki lub wiśni - 1 słoiczek
  • masło - 50 g
  • cukier puder - 200 g
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - 2 łyżki
  • posiekane migdały - 2 łyżki
  • kolorowa posypka - 2 łyżki

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto.

    Masło roztop i wystudź. Do miski wlej wodę i masło, dodaj jajka i roztrzep rózgą. Wsyp zawartość opakowania i mieszaj mikserem ok. 3-4 minut. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm. Formę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika (opcja pieczenia: góra-dół) i piecz w temperaturze 180°C około 45 minut.

  2. Z wystudzonego ciasta odetnij nierówną górkę, a resztę przekrój na dwa blaty.

  3. Przygotuj masę śmietanową.

    Cukier puder wymieszaj z Śmietanexem. Schłodzoną śmietankę lekko ubij, wsyp cukier ze Śmietanexem i ubijaj, aż masa będzie gęsta i sztywna.

  4. Środkowy blat ciasta połóż na paterze, posmaruj cienko dżemem i wyłóż na niego  masą śmietanową. Całość przykryj dolnym blatem ciasta, spodem do wierzchu i lekko dociśnij. Odstaw na chwilę do lodówki.

  5. Przygotuj trufelki.

    Ścięte z wierzchu ciasto (około 200 g) pokrusz w blenderze, dodaj 100 g cukru pudru, miękkie masło i 2 łyżki dżemu. Całość wymieszaj mikserem. Otrzymana masa powinna być zwarta i elastyczna. Z masy formuj w dłoniach małe trufelki i obtocz je w ulubionych składnikach.

  6. Schłodzony torcik wyjmij z lodówki i oprósz cukrem pudrem (możesz zrobić to za pomocą wyciętego z papieru szablonu). Udekoruj trufelkami.

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności