Przygotuj ciasto.
Jajka ubij z cukrem na puch. Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
Do ubitych jajek dodaj śmietanę i roztopione masło. Na koniec wsyp mąkę z dodatkami i szybko wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 × 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż gęsto, umyte i pokrojone na ćwiartki lub ósemki śliwki.
Przygotuj kruszonkę.
Składniki kruszonki wsyp do miski i mieszaj mikserem lub ugniataj w dłoniach do momentu, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto zlepi się w kulę. Otrzymaną kruszonką posyp ciasto.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 50 minut.
Smacznego!