Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw. Śmietankę wraz z cukrem i cukrem wanilinowym podgrzej prawie do zagotowania. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Salaterki posmaruj od wewnątrz odrobiną oleju i napełnij masą śmietanową. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
W tym czasie przygotuj sos owocowy. Owoce rozgnieć widelcem i wymieszaj z konfiturexem, zagotuj. Dodaj cukier i ponownie zagotuj. Sos możesz zostawić w tej postaci lub jeśli wolisz, przetrzeć przez sito.
Zastygniętą panna cottę wraz z salaterką wstaw na kilka sekund do wrzątku (dzięki temu masa z łatwością wyjdzie z foremki). Każdą przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem.
Przed podaniem polej sosem i udekoruj owocami.
Smacznego!