Czego szukasz?

Kawowa kremówka à la tiramisu

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Kremówki Wadowickie Gellwe - 1 opakowanie
  • jajko (rozmiar L) - 4 sztuki
  • mleko - 750 ml
  • masło - 200 g
  • PONCZ - składniki
  • kawa - 125 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • likier kawowy - 4 łyżki
  • MASA ŚMIETANOWA - składniki
  • śmietanka 30% - 750 ml
  • Śmietanex Gellwe - 3 opakowania
  • cukier puder - 2 łyżki
  • WIERZCH - składniki
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - do oprószenia

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto.

    W misce ubij jajka, dodaj mieszankę do wypieku ciasta i miksuj na najwyższych obrotach miksera około 4 minut. Formę o wymiarach 22 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (opcja pieczenia: góra-dół) przez około 25 minut.

  2. Upieczone ciasto wystudź i przekrój w poprzek na dwa cienkie blaty.

  3. Przygotuj poncz.

    Kawę wymieszaj z cukrem, a gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.

  4. Przygotuj krem. W szklance zimnego mleka rozprowadź zawartość opakowania z kremem. Pozostałe mleko postaw na gazie, a gdy zacznie się gotować, wlej rozrobiony proszek i gotuj, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia. 

  5. Miękkie masło utrzyj na krem dodając po łyżce wystudzony budyń.

  6. Przygotuj śmietanę.

    Śmietanex wymieszaj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia i lekko ubij. Dodaj cukier puder ze Śmietanexem i ubijaj do momentu, aż śmietana będzie puszysta i sztywna.

  7. Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i skrop ponczem kawowym.

  8. Na ciasto wyłóż najpierw krem budyniowy, a następnie 2/3 masy śmietanowej. Przykryj drugim blatem ciasta i lekko dociśnij. Oprósz kakao.

  9. Pozostałą śmietankę przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij na cieście dekoracyjne rozetki. Przechowuj w lodówce.

  10. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności