Przygotuj ciasto.
W misce ubij jajka, dodaj mieszankę do wypieku ciasta i miksuj na najwyższych obrotach miksera około 4 minut. Formę o wymiarach 22 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (opcja pieczenia: góra-dół) przez około 25 minut.
Upieczone ciasto wystudź i przekrój w poprzek na dwa cienkie blaty.
Przygotuj poncz.
Kawę wymieszaj z cukrem, a gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.
Przygotuj krem. W szklance zimnego mleka rozprowadź zawartość opakowania z kremem. Pozostałe mleko postaw na gazie, a gdy zacznie się gotować, wlej rozrobiony proszek i gotuj, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na krem dodając po łyżce wystudzony budyń.
Przygotuj śmietanę.
Śmietanex wymieszaj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia i lekko ubij. Dodaj cukier puder ze Śmietanexem i ubijaj do momentu, aż śmietana będzie puszysta i sztywna.
Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i skrop ponczem kawowym.
Na ciasto wyłóż najpierw krem budyniowy, a następnie 2/3 masy śmietanowej. Przykryj drugim blatem ciasta i lekko dociśnij. Oprósz kakao.
Pozostałą śmietankę przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij na cieście dekoracyjne rozetki. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!