Przygotuj ciasto.
Do miski włóż miękkie masło i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkuj na oprószonym mąką papierze do pieczenia na grubość ok. 4 mm. Małymi foremkami wytnij pierniczki i przełóż je delikatnie na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciasteczku otwór na sznureczek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 8-10 minut w 180°C.
Przygotuj lukier.
Przesiany cukier puder utrzyj z białkiem na gęstą, gładką masę. Przełóż do szprycy lub woreczka foliowego ze ściętą końcówką i udekoruj pierniczki. Odstaw na kilka godzin, by lukier dobrze zastygł.
Metalową rurkę lub listewkę obwiąż dekoracyjną wstążką, a następnie inną wstążką przyczep do niej gałązki choinki i drobne dekoracyjne elementy.
Na tak przygotowanej girlandzie powieś drobne bombki i nawleczone na sznureczki pierniczki. Jeśli girlanda nie jest zbyt długa i ciężka możesz rurkę lub listewkę zastąpić grubym, dekoracyjnym sznurkiem.
Smacznego!