Czego szukasz?

Babeczki cebulowe z pomidorkami i bazylią

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • mąka pszenna - 340 g
  • mąka ziemniaczana - 35 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia Gellwe - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona Gellwe - 1 łyżeczka
  • mleko - 400 ml
  • olej - 250 ml
  • jajka (rozmiar L) - 2 sztuki
  • duża cebula - 1 sztuka
  • olej do smażenia - 2 -3 łyżki
  • pomidorki koktajlowe - 20 sztuk
  • świeża bazylia - 1 łyżka

Opis przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartkę.

  2. Mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól przesiej do miski.Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną.

  3. Mokre składniki wlej do suchych, dodaj cebulę, pomidorki, bazylię i wymieszaj szpatułką na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Formę do muffinów wyłóż papilotkami.

  4. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studź na kratce.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności