Ciasto kruche: Do przesianej mąki dodaj cukier puder marki Gellwe, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj zimne masło i siekaj nożem lub zmiksuj mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki.
Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto – do połączenia. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i schłodź w lodówce 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj, wytnij foremką w kształcie jajka ciasteczka. W połowie ciasteczka wykrój przy pomocy mniejszej foremki kształt okręgu. Piecz w temperaturze 150°C 10-15 minut na złoty kolor w termoobiegu.
Lemon curd: W niedużym garnuszku roztrzep jajko, żółtko i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając.
Praktycznie od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.
Przecedź przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku. Lemon curd schładzaj w lodówce 30 min, a następnie przełóż wypieczone ciasteczka.
Smacznego!