Czego szukasz?

Panna Cotta kokosowa z marakują

Czas przygotowania 75 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • mleko kokosowe - 400 ml
  • biała czekolada - 1 opakowanie
  • żelatyna Gellwe - 1-2 łyżki
  • marakuja świeża - 2 sztuki

Opis przygotowania

  1. Żelatynę zalej do pokrycia i odstaw do napęcznienia. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki i przełóż o miski. Do garnka wlej mleko kokosowe i zagotuj. Zalej czekoladę i odczekaj ok. 1 min, aby temperatury się wyrównały.

  2. Wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Możesz dodatkowo przelać płyn przez drobne sitko. Napęczniałą żelatynę podgrzej na palniku/mikrofali do rozpuszczenia.

  3. Nie doprowadzaj do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdejmij z palnika i przelej do ciepłego mleka kokosowego z czekoladą. Wymieszaj.

  4. Przygotuj 3 foremki na panna cottę o pojemności ok. 130 ml każda. Rozlej płyn równomiernie do foremek i przykryj każdą folią spożywczą. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

  5. Przed podaniem każdą foremkę włóż na kilka sekund do gorącej wody i nożem poluzuj brzegi. Panna cotta swobodnie powinna odejść od foremki na talerz. Marakuje przekrój na połowę, wydrąż miąższ i wyłóż na wierzch deseru.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności