Czego szukasz?

Piegusek

Czas przygotowania 80 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • białka jaj - 1 szklanka
  • masło - 1 kostka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1 czubata łyżka
  • aromat pomarańczowy - 1 fiolka
  • rodzynki - pół szklanki

Opis przygotowania

  1. Roztop masło i przestudź.

  2. Białka ubij na sztywną pianę po czym dodawaj cukier puder, mak i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Gellwe oraz aromat pomarańczowy Gellwe i opłukane rodzynki stale mieszając.

  3. Na koniec dodaj roztopione masło i bardzo dokładnie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.

  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut.

  5. Po upieczeniu ciasto pozostaw przez 15-20 minut w otwartym piekarniku, aby zbyt szybko nie opadło.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności