Czego szukasz?

Serowy tort wiśniowy

Czas przygotowania 75 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • mąka pszenna - 150 g
  • wiśnie drylowane mrożone lub świeże - 500 g
  • konfiturex Gellwe - 1 opakowanie
  • cukier do owoców - 1 szklanka
  • ser biały tłusty - 250 g
  • jajka - 3 sztuki
  • masło - 80 g
  • cukier - 200 g
  • cukier wanilinowy Gellwe - 1 torebka
  • starta skórka cytryny - 1 sztuka

Opis przygotowania

  1. Przygotuj owoce. Wiśnie wymieszaj z Konfiturexem Gellwe i stale mieszając, zagotuj, po czym dodaj cukier i nadal mieszając, doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

  2. Gotuj nie dłużej niż 1 minutę. Po zdjęciu z ognia stale mieszaj do zaniku piany jaka wytworzyła się podczas gotowania.

  3. Przygotuj serowy tort. Z mąki, masła, 1 podanego cukru, 1 żółtka oraz startej skórki z cytryny wyrób ciasto. Wstaw je na około 0,5 godziny do lodówki, aby stężało.

  4. Następnie rozwałkuj okrągły placek i przełóż do tortownicy. Ciasto nakłuj gęsto widelcem i upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

  5. Utrzyj dwa żółtka z pozostałym cukrem, dodaj przekręcony przez maszynkę biały ser oraz cukier wanilinowy Gellwe. Ubij pianę z trzech białek i delikatnie połącz ją z masą serową.

  6. Połowę masy serowej ułóż na zapieczonym cieście, na nią rozłóż wiśnie i całość przykryj drugą połową masy serowej.

  7. Tak przygotowane ciasto serowe zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C do momentu lekkiego zrumienienia się powierzchni tortu, czyli około 30-40 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości masy serowej.

  8. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności