Przygotuj owoce. Wiśnie wymieszaj z Konfiturexem Gellwe i stale mieszając, zagotuj, po czym dodaj cukier i nadal mieszając, doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Gotuj nie dłużej niż 1 minutę. Po zdjęciu z ognia stale mieszaj do zaniku piany jaka wytworzyła się podczas gotowania.
Przygotuj serowy tort. Z mąki, masła, 1 podanego cukru, 1 żółtka oraz startej skórki z cytryny wyrób ciasto. Wstaw je na około 0,5 godziny do lodówki, aby stężało.
Następnie rozwałkuj okrągły placek i przełóż do tortownicy. Ciasto nakłuj gęsto widelcem i upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Utrzyj dwa żółtka z pozostałym cukrem, dodaj przekręcony przez maszynkę biały ser oraz cukier wanilinowy Gellwe. Ubij pianę z trzech białek i delikatnie połącz ją z masą serową.
Połowę masy serowej ułóż na zapieczonym cieście, na nią rozłóż wiśnie i całość przykryj drugą połową masy serowej.
Tak przygotowane ciasto serowe zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C do momentu lekkiego zrumienienia się powierzchni tortu, czyli około 30-40 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości masy serowej.
Smacznego!