Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz dodaj masło. Całość rozetrzyj palcami, powstanie kruszonka. Włóż ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Mąkę przesiej do miski razem z sodą.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i z cukrem z prawdziwą wanilią na gładki gęsty krem.
Do ubitej masy jajecznej dodaj olej, jogurt oraz przesiane suche składniki. Krótko zmiksuj.
Wyłóż spód tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylej do formy.
Wierzch ciasta udekoruj odszypułkowanymi i pokrojonymi truskawkami.
Całość posyp kruszonką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz 45 minut.
Wypieczone ciasto studź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!