3/4 czekolady połam na kawałki, resztę posiekaj. W rondelku rozpuść masło. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z masłem. Zdejmij z ognia.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, miksuj, aż powstanie puszysta masa.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj mikserem.
Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i żurawinę, delikatnie wymieszaj łyżką.
Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 10 minut.
Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze układaj, zachowując spore odstępy, po 1 łyżce masy czekoladowej.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 12 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij i ostudź.
Smacznego!