Czego szukasz?

Ciasteczka brownie z kawałkami czekolady i żurawiną – 30 sztuk

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • masło - 60 g
  • gorzka czekolada - 200 g
  • jajko (rozmiar L) - 2 sztuki
  • cukier wanilinowy Gellwe - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 50 g
  • kakao Gellwe - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1/2 łyżeczki
  • suszona żurawina - 50 g

Opis przygotowania

  1. 3/4 czekolady połam na kawałki, resztę posiekaj. W rondelku rozpuść masło. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z masłem. Zdejmij z ognia.

  2. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, miksuj, aż powstanie puszysta masa.

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.

  3. Następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj mikserem.

    Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i żurawinę, delikatnie wymieszaj łyżką.

  4. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 10 minut.

    Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze układaj, zachowując spore odstępy, po 1 łyżce masy czekoladowej.

  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 12 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij i ostudź.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności