Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch i wymieszaj z mąką z dodatkami. Ciasto przełóż do wyłożonej, na dnie, papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź.
Przygotuj masę jabłkową. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw by napęczniała. Mus jabłkowy podgrzej. Do gorącego włóż żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej śmietanki. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną i połową startej czekolady.
Na wystudzone ciasto w formie wyłóż masę śmietanową i odstaw na chwilę do lodówki by masa stężała. Następnie połóż na śmietanie masę jabłkową i przykryj biszkoptami. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp resztą startej czekolady.
Smacznego!