Czego szukasz?

Szarlotka z bezą

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 450 g
  • proszek do pieczenia + cukier wanilinowy Gellwe - 1 opakowanie
  • żółtka - 5 sztuk
  • masło lub margaryna - 250 g
  • cukier - 1/2 szklanki
  • MASA JABŁKOWA - składniki
  • mus jabłkowy z cukrem - 1,5 l
  • kisiel cytrynowy Gellwe - 1 opakowanie
  • BEZA - składniki
  • białka - 5 sztuk
  • cukier - 1,5 szklanki
  • budyń śmietankowy Gellwe - 1 opakowanie

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodaj cukier, posiekane masło i żółtka jaj. Wszystko razem mieszaj mikserem, aż ciasto będzie miało konsystencję lepkiej kruszonki.

  2. 2/3 ciasta przesyp do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach około 22 x 28 cm. Ciasto ugnieć dłonią i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

  3. Przygotuj masę jabłkową. Jabłka wymieszaj z kisielem w proszku.

    Przygotuj bezę. Białka jaj ubij na sztywno wsypując partiami cukier. Pod koniec ubijania wsyp budyń i wymieszaj.

  4. Na podpieczone ciasto wyłóż najpierw masę jabłkową, a na nią bezę. Całość posyp pozostałym ciastem. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności