Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą pianę i całość delikatnie wymieszaj.
Przygotuj masę makową. Białka jaj ubij na sztywno dodając partiami cukier. Do ubitej piany dodaj masę makową i bułkę tartą. Wymieszaj na wolnych obrotach miksera.
Formę o wymiarach 12 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż masę na ciasto i rozłóż ją w formie tak by na środku powstał wyraźny rowek.
Na ciasto wyłóż masę makową. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C.
Cukier puder utrzyj z wodą na gęsty, gładki lukier.
Upieczone i wystudzone ciasto polej lukrem i udekoruj bakaliami.
Smacznego!