Czego szukasz?

Rogaliki z marmoladą - 32 sztuki

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 350 g
  • cukier puder - 100 g
  • żółtka - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO - składniki
  • cukier puder - 150 g
  • woda - 2-3 łyżki
  • twarda marmolada - opakowanie

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Włóż do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszaj. Następnie dodaj posiekane masło i żółtka. Całość mieszaj mieszadłami miksera, aż utworzą się lepkie grudki.

  2. Całość przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Otrzymane ciasto podziel na 4 równe części. Z każdej utwórz kulę i rozwałkuj na cienki placek. Każdy placek pokrój na 8 trójkątnych części i posmaruj cienko marmoladą.

  3. Rogaliki zwijaj, zaczynając od brzegu koła i ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.

  4. W tym czasie orzechy lub migdały drobno posiekaj, a cukier puder utrzyj z wodą na gładki, ale niezbyt gęsty lukier.

    Rogaliki po wyjęciu z pieca posmaruj lukrem i od razu posyp orzeszkami.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności