Czego szukasz?

Brownie z solonym karmelem

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • masło - 200 g
  • gorzka czekolada - 200 g
  • cukier puder - 200 g
  • cukier wanilinowy Gellwe - 1 łyżeczka
  • jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 130 g
  • POLEWA KARMELOWA - składniki
  • masło - 50 g
  • śmietanka 30% - 50 ml
  • cukier brązowy - 50 g
  • sól - szczypta
  • DODATKOWO - składniki
  • gorzka czekolada - 20 g
  • pestki granatu (opcjonalnie) - dowolna ilość

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. W misce ubij jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodaj roztopioną czekoladę z masłem i wymieszaj.

  2. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 x 22cm. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 35 minut.

  3. Przygotuj polewę karmelową. Do rondelka włóż masło, śmietankę, brązowy cukier i szczyptę soli. Całość gotuj, ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 7 minut).

     

  4. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, polej karmelem i posyp posiekaną grubo czekoladą i ewentualnie pestkami granatu.

     

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności