Czego szukasz?

Tęczowy torcik z kremem

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 400 g
  • cukier puder - 200 g
  • proszek do pieczenia Gellwe - 6 łyżeczek
  • cukier wanilinowy Gellwe 15 g - 1 opakowanie
  • jajka (rozmiar L) - 6 sztuk
  • masło lub margaryna - 350 g
  • mleko - 100 ml
  • barwniki spożywcze (żółty, czerwony i niebieski) - 3 opakowania
  • KREM KARPATKOWY - składniki
  • krem do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko - 400 ml
  • śmietanka 30% - 50 ml
  • KREM ŚMIETANKOWY - składniki
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • śmietanex Gellwe - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1-2 łyżki

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Ciągle ubijając dodawaj najpierw po jednym jajka, a następnie partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.

  2. Otrzymaną masę podziel na 6 równych części. Do każdej z trzech części ciasta dodaj po szczypcie barwnika spożywczego i wymieszaj. Otrzymasz w ten sposób ciasto: żółte, czerwone i niebieskie.

  3. Aby otrzymać ciasto pomarańczowe należy pomieszać odrobinkę barwnika żółtego i czerwonego. Aby otrzymać ciasto zielone należy wymieszać odrobinę barwnika niebieskiego z żółtym. Aby otrzymać ciasto fioletowe należy wymieszać odrobinkę barwnika czerwonego i niebieskiego.

  4. Małą tortownicę o średnicy 18-20 cm (lub najlepiej 2 identyczne) wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Do każdej formy wkładaj porcje ciasta i równo rozprowadź. Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 180°C. Upiecz w ten sposób 6 kolorowych krążków ciasta. Gdy wystygną, zetnij z wierzchu nierówności.

  5. Przygotuj krem karpatkowy. Do zimnego mleka wlej śmietankę, wsyp krem i miksuj na najwyższych obrotach miksera około 3 minut.

  6. Na paterze połóż krążek ciasta i posmaruj warstwą kremu. Przykryj kolejnym krążkiem ciasta i warstwą kremu. W ten sposób ułóż wszystkie krążki. Resztą kremu posmaruj boki tortu. Resztki ściętego ciasta pokrusz i posyp nimi boki tortu.

  7. Przygotuj krem śmietankowy. Śmietanex wymieszaj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę lekko ubij, dodaj Śmietanex z cukrem pudrem i ubijaj, aż śmietanka będzie sztywna. Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch torcika. Udekoruj wg uznania.

  8. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności