Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Ciągle ubijając dodawaj najpierw po jednym jajka, a następnie partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
Otrzymaną masę podziel na 6 równych części. Do każdej z trzech części ciasta dodaj po szczypcie barwnika spożywczego i wymieszaj. Otrzymasz w ten sposób ciasto: żółte, czerwone i niebieskie.
Aby otrzymać ciasto pomarańczowe należy pomieszać odrobinkę barwnika żółtego i czerwonego. Aby otrzymać ciasto zielone należy wymieszać odrobinę barwnika niebieskiego z żółtym. Aby otrzymać ciasto fioletowe należy wymieszać odrobinkę barwnika czerwonego i niebieskiego.
Małą tortownicę o średnicy 18-20 cm (lub najlepiej 2 identyczne) wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Do każdej formy wkładaj porcje ciasta i równo rozprowadź. Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 180°C. Upiecz w ten sposób 6 kolorowych krążków ciasta. Gdy wystygną, zetnij z wierzchu nierówności.
Przygotuj krem karpatkowy. Do zimnego mleka wlej śmietankę, wsyp krem i miksuj na najwyższych obrotach miksera około 3 minut.
Na paterze połóż krążek ciasta i posmaruj warstwą kremu. Przykryj kolejnym krążkiem ciasta i warstwą kremu. W ten sposób ułóż wszystkie krążki. Resztą kremu posmaruj boki tortu. Resztki ściętego ciasta pokrusz i posyp nimi boki tortu.
Przygotuj krem śmietankowy. Śmietanex wymieszaj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę lekko ubij, dodaj Śmietanex z cukrem pudrem i ubijaj, aż śmietanka będzie sztywna. Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch torcika. Udekoruj wg uznania.
Smacznego!