Czego szukasz?

Pleśniak z porzeczkami

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 4/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 400 g
  • masło lub margaryna - 200 g
  • żółtka - 5 sztuk
  • śmietana kwaśna - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1,5 łyżeczki
  • cukier wanilinowy Gellwe 30g - 1 opakowanie
  • MASA BEZOWA - składniki
  • białka - 5 sztuk
  • cukier - 250 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • DODATKOWO - składniki
  • dżem z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych - 1 słoiczek
  • czerwone porzeczki świeże (opcjonalnie) - 150 g

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, dodaj posiekane masło, żółtka jaj i śmietanę. Wszystko razem wymieszaj. Otrzymaną masę podziel na trzy równe części.

  2. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Każdą z części zagnieć oddzielnie w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.

  3. Przygotuj masę bezową. Białka jaj ubij na sztywno dodając po łyżce cukier. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

  4. Blachę o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta rozwałkuj i wylep nim dno formy. Ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym i jeśli masz posyp czerwonymi porzeczkami.

  5. Na dżem zetrzyj na tarce ciasto z kakao. Przykryj masą bezową i posyp jasnym ciastem startym na tarce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności