Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, dodaj posiekane masło, żółtka jaj i śmietanę. Wszystko razem wymieszaj. Otrzymaną masę podziel na trzy równe części.
Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Każdą z części zagnieć oddzielnie w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Przygotuj masę bezową. Białka jaj ubij na sztywno dodając po łyżce cukier. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta rozwałkuj i wylep nim dno formy. Ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym i jeśli masz posyp czerwonymi porzeczkami.
Na dżem zetrzyj na tarce ciasto z kakao. Przykryj masą bezową i posyp jasnym ciastem startym na tarce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!