Czego szukasz?

Ciasto bananowe

Czas przygotowania 75 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Mąka pszenna - 350 g
  • Cukier - 125 g
  • Masło lub margaryna - 125 g
  • Dojrzałe banany - 4 sztuki
  • Jajka (rozmiar L) - 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Gellwe - 1 łyżeczka
  • Mleko - 5 łyżek
  • LUKIER - składniki
  • Cukier puder - 100 g
  • Woda - 2 łyżki

Opis przygotowania

  1. Mleko podgrzej w rondelku. Do gorącego wsyp sodę oczyszczoną i przestudź.

  2. Banany obierz i rozgnieć widelcem.

  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami. Ciągle ucierając dodaj mąkę, proszek do pieczenia, rozdrobnione banany i mleko z sodą.

  4. Formę keksową o wymiarach 12 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w temperaturze 180°C.

  5. Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z 2 łyżkami wody na gładki lukier i polej nim ciasto.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności