Czego szukasz?

Kolorowa babka

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 300 g
  • proszek do pieczenia Gellwe - 2 łyżeczki
  • cukier - 250 g
  • woda gazowana - 100 ml
  • zimna woda (z kranu) - 150 ml
  • jajka (rozmiar L) - 5 sztuk
  • sól - szczypta
  • olej - 200 ml
  • kakao Gellwe - 2 łyżki
  • kisiel cytrynowy Gellwe - 1 opakowanie
  • kisiel wiśniowy Gellwe - 1 opakowanie
  • LUKIER KAKAOWY - składniki
  • cukier puder - 100 g
  • kakao Gellwe - 2 łyżeczki
  • woda - 2-3 łyżki

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  2. Do utartych żółtek dodawaj ciągle ucierając, na przemian olej, wodę gazowaną i mąkę z proszkiem. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.

  3. Otrzymaną masę podziel na trzy równe części. (Najlepiej zważyć.) Do jednej części dodaj kakao i 50 ml wody, do drugiej kisiel cytrynowy rozmieszany z 50 ml zimnej wody, do trzeciej kisiel wiśniowy rozmieszany z 50 ml zimnej wody. Wymieszaj.

  4. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż najpierw ciasto cytrynowe, potem kakaowe, a na końcu wiśniowe. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 180 st.C.

  5. Przygotuj lukier. Cukier puder i przesiane kakao utrzyj z wodą na gładką, gęstą masę. Otrzymanym lukrem posmaruj wierzch ciasta.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności