Czego szukasz?

Torcik Rafaello

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • jajka (rozmiar L) - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • KREM - składniki
  • krem do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • zimne mleko - 400 ml
  • POSYPKA - składniki
  • wiórki kokosowe - 100 g
  • cukier - 40 g
  • masło - 35 g
  • woda - 1 łyżka
  • DODATKOWO - dodaj do ciasta
  • likier kokosowy - 100 ml
  • kuleczki Raffaello - dowolna ilość do dekoracji

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej, na dnie, papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.

  2. Piecz około 30 minut w 180 st.C. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.

    Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko i wsyp krem w proszku. Całość miksuj na najwyższych obrotach miksera około 3 minut.

  3. Jeden blat ciasta połóż na paterze i skrop częścią likieru, posmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie skrop likierem i posmaruj resztą kremu.

  4. Przygotuj posypkę. W rondelku roztop masło z cukrem i wodą. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe. Gdy zaczną się lekko rumienić wlej masło z cukrem i wymieszaj.

  5. Wystudź. Wierzch torcika posyp wiórkami i całość odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Udekoruj wg uznania.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności