Przygotuj ciasto. Szpinak rozmroź, odciśnij na sicie i dokładnie zblenduj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem olej. Na koniec dodaj mąkę z dodatkami i szpinak. Wymieszaj.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 × 22 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C. Z wystudzonego ciasta odetnij wypukły wierzch.
Przygotuj masę arbuzową. Arbuza obierz ze skóry, usuń pestki i zmiksuj. Włóż do garnka i zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wstaw do miski z zimną wodą i studź. Kiedy masa zacznie tężeć od czasu do czasu zamieszaj.
Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw. Gdy napęcznieje podziel na dwie części. Pierwszą część żelatyny podgrzej w kąpieli wodnej aby się rozpuściła. 250 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywno z łyżką cukru pudru i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
Dolny blat ciasta włóż ponownie do formy i przykryj przygotowaną masą śmietanową. Odstaw na chwilę do zamrażarki lub lodówki. Gdy masa stężeje wyłóż na nią tężejącą masę arbuzową i ponownie włóż do lodówki.
W tym czasie przygotuj drugą porcję masy śmietanowej i wyłóż na stężałą masę arbuzową.
Z wierzchniej części ciasta odetnij brązową skórkę, a resztę pokrusz w dłoniach. Otrzymanymi okruchami posyp wierzch ciasta.
Całość odstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!