Czego szukasz?

Tarta czekoladowa

Czas przygotowania 110 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 200 g
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - 1 łyżka
  • masło lub margaryna - 100 g
  • cukier - 70 g
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • MASA CZEKOLADOWA - składniki
  • gorzka czekolada - 150 g
  • śmietanka 30% - 200 g
  • Żelatyna Gellwe - 1 łyżeczka
  • brendy (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • MASA MLECZNA - składniki
  • Śnieżka Gellwe - 1 opakowanie
  • zimne mleko 2% - 200 ml
  • DODATKOWO - składniki
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - do oprószenia
  • owoce - do dekoracji

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto.

    Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wylep nim posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tarty o średnicy 26 cm. Odstaw na 30 minut do lodówki.

  2. Schłodzone ciasto wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 200°C.

  3. Przygotuj masę czekoladową.

    Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Na koniec dodaj brendy.

  4. Powstałą masę wyłóż na upieczone ciasto i odstaw na dwie godziny do lodówki.

  5. Śnieżkę wsyp do schłodzonego mleka i ubijaj na najwyższych obrotach miksera ok. 4-5 minut. Schłodzoną tartę udekoruj Śnieżką i owocami, oprósz kakao.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności