Do miski wlej wodę, dodaj drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wsyp mieszankę do wypieku bułek i wyrabiaj przy pomocy mieszadeł miksera do momentu połączenia wszystkich składników. Dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 3 minut lub do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką stół i ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i potnij go na 16 części. Z każdej uformuj małą bułeczkę.
Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki. Jeśli ułożysz je blisko siebie bułeczki podczas rośnięcia, połączą się i utworzą dużą, dekoracyjną formę (po upieczenie będzie można odrywać je od siebie).
Bułeczki przykryj ściereczka i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem i posyp: makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką.
Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 30 minut.
Równoczesne włożenie na dno piekarnika naczynia z gorącą wodą zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku.