Czego szukasz?

Tort czekoladowy z truskawkami

Czas przygotowania 90 min
Poziom trudności 4/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • BABKA CZEKOLADOWA - składniki
  • gorzka czekolada - 150 g
  • masło - 135 g
  • żółtka - 5 sztuk
  • cukier - 150 g
  • mąka pszenna - 75 g
  • mąka ziemniaczana - 70 g
  • białka z jajek - 5 sztuk
  • cukier - 20 g
  • KREM CZEKOLADOWY - składniki
  • żelatyna Gellwe - 5 g
  • woda - 30 ml
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier puder Gellwe - 50 g
  • tłuste mleko 3,2% - 300 ml
  • gorzka czekolada - 200 g
  • DODATKOWO - składniki
  • mocna kawa - 1/2 szklanki
  • świeże truskawki - 600 g

Opis przygotowania

  1. Przygotuj 2 foremki aluminiowe lub tortownicę o średnicy 23 cm: natłuść i obsyp mąką. Jeśli pieczesz w tortownicy, wyłóż spód papierem zapinając obręcz i wypuszczając papier na zewnątrz.

  2. Rozpuść masło z czekoladą. W osobnej misce wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej cukier (150g) z żółtkami i dodaj je do miksu czekolady z masłem. Otrzymaną masę wymieszaj z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.

  3. Osobno ubij białka stopniowo dodając cukier (20g). Do masy wmieszaj ubite białka. Całość podziel na 2 części. Piecz w 160 stopniach góra-dół ok. 30-40 minut do tzw. „suchego patyczka”. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.

  4. Upieczone blaty ciasta studź na kratce.
    Krem: Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia. Mleko wlej do rondla o grubym dnie, dodaj 1 łyżkę cukru i podgrzewaj. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej cukier z żółtkami.

  5. Gdy mleko osiągnie ok. 80 stopni wlej 1/3 mleka do żółtek, stale mieszając. Po wyrównaniu temperatury przelej mieszaninę żółtek do rondla z mlekiem, całość mieszaj drewnianą łyżką, aż krem lekko zgęstnieje. Gotowy krem na żółtkach odstaw z palnika i dodaj do niego posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę.

  6. Odczekaj ok. 1 minutę i dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowy krem odstaw do całkowitego schłodzenia. Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki. Pierwszy krążek ciasta umieść w rancie tortownicy, nasącz kawą. Truskawki poukładaj wewnętrzną częścią owocu w kierunku rantu.

  7. Krem wymieszaj krótko i rozsmaruj pierwszą część na cieście, na wysokość truskawek. Przyłóż kolejnym krążkiem ciasta, nasącz i posmaruj wierzch pozostałym kremem. Udekoruj truskawkami, listkami mięty oraz bezami.

  8. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności