Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem i wodą na puch, dodaj mąkę, przesiane kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej na dnie, papierem do pieczenia, tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35-40 minut w 180 st.C. Wystudzony biszkopt przetnij na trzy blaty.
Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko i wsyp krem w proszku. Miksuj na najwyższych obrotach miksera około 2 minut. Dodaj miękkie masło i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeden blat ciasta połóż na paterze i posmaruj cienko kremem. Na krem wyłóż wiśnie i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie posmaruj kremem i przykryj trzecim blatem ciasta. Lekko dociśnij. Całość posmaruj resztą kremu i odstaw do lodówki.
Przygotuj polewę. Żelatynę zalej dwoma łyżkami śmietanki i odstaw by napęczniała. Pozostałą śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż polewa będzie gładka. Na koniec dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź w kąpieli wodnej.
Schłodzony tort polej polewą i udekoruj według uznania.