Przygotuj serduszka. Dwie galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody. Wlej do takiego garnka, by galaretka miała wysokość podobną do wysokości foremki w kształcie serduszka. Odstaw do zastygnięcia. Garnek postaw na kilka sekund na gaz, by galaretka odczepiła się od dna formy i wyjmij ją ostrożnie na deskę.
Metalową foremką, moczoną w ciepłej wodzie wycinaj małe serduszka. Serduszka mocz z jednej strony w ciepłej wodzie i sklej w serduszkowy pasek. Pozostałą (z wycinania) galaretkę ponownie rozpuść i przestudź.
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę z dodatkami i wymieszaj.
Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż ciasto i równo rozprowadź. Powinien powstać z ciasta kwadrat o boku długości foremki (tutaj 30 cm). Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 10 minut.
Ciasto połóż na wilgotnej ściereczce, papierem do góry, zdejmij papier, połóż go na cieście i całość zroluj razem z papierem i ściereczką.
Przygotuj masę. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami śmietanki i odstaw. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostałą schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, wlewaj cienkim strumieniem galaretkę, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę.
Ciasto rozwiń i połóż na przyciętym do wymiaru formy pergaminie. Ułóż w formie razem z papierem. Wystających boków ciasta nie odcinaj. Do ciasta w formie włóż połowę masy śmietanowej. Połóż na niej serduszkowy pasek, szerszą stroną do dołu. Na serduszkach połóż resztę masy śmietanowej. Całość zakryj wystającym z formy ciastem i pergaminem. Dociśnij deseczką i odstaw na godzinę do lodówki.
Przed podaniem wyjmij roladę z formy, zdejmij papier i pokrój na plastry.
Oprósz cukrem pudrem.