Porady od Gellwe:1. Sposób na zważony krem (masę). 2. Napowietrzaj mąkę podczas przygotowywania wypieków.
3. Proporcje cukru w wypiekach.
Sposób na zważony krem (masę).
Pamiętaj, aby składniki na krem miały taką samą temperaturę — najlepiej pokojową. Używaj dobrego masła, nie margaryny.
Jeśli jednak zważy Ci się krem, postępuj wybierając jeden z poniższych sposobów:1. Zważoną masę przełóż do miski żaroodpornej i umieść nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą. Mieszaj krem, do momentu, aż będzie miał jednolitą konsystencję. Wstaw do lodówki, do schłodzenia. 2. Do zważonej masy dodaj ok. 3-4 łyżki wrzącej wody cały czas miksując. Wodę dodawaj w niewielkich odstępach.3. W osobnej misce zmiksuj ok. 1/4 kostki masła. Stopniowo łyżką dodawaj do masła zwarzony krem, cały czas miksując.
Napowietrzaj mąkę podczas przygotowywania wypieków. Mamy nadzieję, że każdy z Was przed pieczeniem przesiewa mąkę przez sito! Dzięki temu mąka nabiera powietrza, co oznacza, że w trakcie pieczenia ciasto pięknie wyrośnie, będzie lekkie oraz puszyste. Dodatkowo podczas wyrabiania ciasta wszystkie składniki lepiej się połączą. Pamiętajcie o tym!
Proporcje cukru w wypiekach.
Cukier to ważny składnik wypieku! Dodanie zbyt małej ilości cukru sprawi, że ciasto będzie twarde lub będzie rosnąć nierównomiernie. Z kolei dodanie zbyt dużej ilości cukru doprowadzi do powstania twardej skorupki. Najlepiej dodawać go tyle, ile wskazane jest w przepisie. Do wypieku ciasta: kruchego, półkruchego i ucieranego należy stosować drobny cukier.