Czego szukasz?

Ciasto malinowe po mojemu

Szybkie i pyszne ciasto malinowe!

Baśka poleca!
Czas przygotowania 35 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • jajka duże - 5 sztuk
  • cukier - szklanka
  • aromat waniliowy Gellwe - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • dowolny napój gazowany - 1 szklanka ok. 250 ml
  • maliny świeże - 1-2 kg
  • olej roślinny - 2/3 szklanki
  • cukier puder - do posypania

Opis przygotowania

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Dodaj aromat, wymieszaj.
  3. Do jajek dodaj w trzech partiach mąkę, z ostatnią partią wlej połowę oleju, wymieszaj. Następnie dodaj połowę napoju gazowanego, wymieszaj. Wlej resztę oleju, wymiesza i na końcu dodaj pozostały napój.
  4. Formę o wymiarach 30x25cm wyłóż papierem do pieczenia (blaszkę przed wyłożeniem papierem można trochę posmarować masłem, papier wtedy lepiej przylega) lub posmaruj masłem i posyp mąką.
  5. Do przygotowanej formy wyłóż połowę ciasta. Ułóż maliny i przykryj resztą ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C) przez 50-55 minut. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

     

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności