Czego szukasz?

Kawowe ptysie

Iwona poleca!
Czas przygotowania 75 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • Ciasto krem do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • jajka - 5 sztuk
  • masło - 120 g
  • woda - szklanka
  • kawa - 1 łyżka
  • masło do wysmarowania blachy - na oko :)
  • krem do karpatki Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko - 400 ml
  • ajerkoniak - 40 ml

Opis przygotowania

  1. Wodę zagotuj z masłem, dodaj ciasto Karpatka Gellwe i kawę. Wstaw na płytę i mieszaj aż do uzyskania na dnie garnka białego nalotu.

  2. Zdejmij z płyty, lekko przestudź. Następnie dodawaj po jednym jajku, bardzo dokładnie ucierając.

  3. Otrzymaną masę nałóż do szprycy do wyciskania ciasta i formuj ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 35 minut, nie otwierając piekarnika.

  4. Przygotuj krem według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania dodaj alkohol, wymieszaj. Zimne ptysie przekrój na pół, nakładać krem. Gotowe ptysie możesz posypać cukrem pudrem.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności