Czego szukasz?

Kruche ciasteczka wielkanocne z lemon curd

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO KRUCHE - składniki
  • mąka pszenna - 300 g
  • zimne masło - 150 g
  • jajko (rozmiar L) - 1 sztuka
  • cukier puder - 80 g
  • sól - szczypta
  • cukier wanilinowy Gellwe 15g - 2 łyżeczki
  • LEMON CURD - składniki
  • jajko (rozmiar L) - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • masło - 40 g
  • cukier - 80 g
  • skórka z pomarańczy - ok. 20 g
  • sok z cytryny - 1 cytryna

Opis przygotowania

  1. Ciasto kruche: Do przesianej mąki dodaj cukier puder marki Gellwe, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj zimne masło i siekaj nożem lub zmiksuj mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki.

  2. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto – do połączenia. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i schłodź w lodówce 1 godzinę.

  3. Ciasto rozwałkuj, wytnij foremką w kształcie jajka ciasteczka. W połowie ciasteczka wykrój przy pomocy mniejszej foremki kształt okręgu. Piecz w temperaturze 150°C 10-15 minut na złoty kolor w termoobiegu.

  4. Lemon curd: W niedużym garnuszku roztrzep jajko, żółtko i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając.

  5. Praktycznie od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.

  6. Przecedź przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku. Lemon curd schładzaj w lodówce 30 min, a następnie przełóż wypieczone ciasteczka.

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności